produkcja musztardy warszawa

Fakty dotyczące musztardy, o których nie miałeś pojęcia

Musztarda przywędrowała do nas z Ameryki, w której już na początku XX w. stała się ona nieodzownym składnikiem hot – doga. Lecz historia i produkcja musztardy rozpoczęła się znacznie dawniej, niż mogłoby się to wydawać. Oto kilka faktów, których z pewnością nie widziałeś o musztardzie:
Na początek: Nasiona, z których odbywa się produkcja musztardy pochodzą z rośliny o nazwie Musztardowiec. Zarówno jej nasiona, jak i liście są niezwykle aromatyczne. Nasiona musztardowca nazywane są inaczej gorczyca sarepską, z której wytwarzana jest dobrze wszystkim znana musztarda sarepska
Brokuł to niezbyt daleki kuzyn musztardowca
Gorczyca jest bliskim krewniakiem z w ogóle niepodobnymi do siebie warzywami jak brokuły, kalafior, rzepa i kapusta.
Starożytni Grecy i Rzymianie używali jej jako coś więcej niż tylko przyprawa. Pitagoras udowodnił, że okład z gorczycy jest doskonałym lekarstwem na ukąszenia skorpionów, Hipokrates stosował pastę musztardową medykament kojący ból.

 



Możliwość komentowania jest wyłączona.

sitemap